"TRAKYA'NIN İLK TUNÇ ÇAĞI" KONFERANSI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Trakya Üniversitesinde “Trakya’nın İlk Tunç Çağı” konferansı gerçekleştirildi.
Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından düzenlenen Trakya’da Arkeoloji konferansları devam ediyor. Arş. Gör. Dr. Sinan Kılıç, “Trakya’nın İlk Tunç Çağı”nı anlattı.
Moderatörlüğünü Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yaraş’ın yaptığı konferansa Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Arkeoloji Bölümünden Arş. Gör. Dr. Sinan Kılıç konuşmacı olarak katıldı.
Arş. Gör. Dr. Sinan Kılıç, çevrim içi gerçekleşen “Trakya’nın İlk Tunç Çağı” konferansında, Trakya adı verilen coğrafi bölgede çok sayıda İlk Tunç Çağını içeren buluntu yerinin söz konusu olduğunu söyledi.
Bu yerleşimlerin Kumtepe/Troya I, Karanovo VII ve Ezero adlarıyla tanımlandığına değinen Arş. Gör. Dr. Sinan Kılıç, çanak çömlek buluntularından yola çıkılarak bir bakış açısı geliştirildiğini dile getirdi.
Marmara Denizi’nin Avrupa kıyıları boyunca aynı türde, ancak diğer bölgelerden farklı bezemeye sahip bir çanak çömlek türünün varlığından söz edebileceklerini söyleyen Arş. Gör. Dr. Sinan Kılıç, “Bölgenin her yerinde en yaygın çanak çömlek türü, koyu renkli açkılı ve omurgalı kâse formlarıdır. Kendi içinde bir bütünlük oluşturan bu çanak çömlek geleneği birtakım farklılıklarla batıya doğru yayılmaktadır. Mimari kalıntılar da aynı biçimde başlarda dal örgü tekniği ile inşa edilmiş ve doğuda giderek, Anadolu’nun etkisiyle taş temelli kerpiç binalara dönüşmüş uzun binalardan ibarettir. Güneydoğu Avrupa’da İlk Tunç Çağı kültürünün hangi yollar üzerinde etkili olduğu buluntu yerlerinin yoğunlaştığı bölgeler arasındaki olası rotalarla tespit edilebilir. Bu açıdan aynı rotaların günümüzde önemini koruyor olması şaşırtıcı değil.” ifadelerini kullandı.
Güneydoğu Avrupa’daki Erken Tunç Çağı topluluklarının etnik kökenleri ve komşularıyla olan kültürel ilişkileri konusunda bilgilerin henüz tam anlamıyla açıklığa kavuşturulamadığını da dile getiren Arş. Gör. Dr. Sinan Kılıç, Trakya’da MÖ IV. binyılın sonlarında ortaya çıkıp MÖ III. binyılın ikinci yarısına doğru büyük bir değişime uğrayan İlk Tunç Çağı hakkında farklı noktalarda çalışmalara devam ettiklerini aktardı.
Çok sayıda bilim insanı ve arkeoloji meraklılarınca takip edilen konferans, soru-cevap bölümü ile sona erdi.
Ek Resimler
Bu içerik 05.04.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 17 kez okundu.