TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDE GELİBOLU YARIMADASININ ANTİK ÇAĞ TARİHİNDEKİ ÖNEMİ VE ARAŞTIRMA SONUÇLARI TARTIŞILDI
Trakya Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölümü tarafından ayda iki kez salı günleri çevrim içi düzenlenen “Trakya’da Arkeoloji” konferans serisi Prof. Dr. Ahmet Yaraş moderatörlüğünde devam ediyor.
T.Ü. Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ahmet Yaraş’ın organize edip moderatörlüğünü üstlendiği Trakya’da Arkeoloji konferans dizisinin yeni konuğu Dr. Göknur Bektaş konuk oldu. Prehistorik Dönemden Bizans’a Thrakia Khersonesosu ve Başkent Lysimakheia başlıklı bir konferans veren Bektaş, Thrakia Bölgesi ve Gelibolu Yarımadası’nda yürütülmüş olan az sayıdaki arkeolojik kazı ve yüzey araştırmalarını katılımcılarla paylaştı. Bektaş, yüzey araştırmaları sırasında Bolayır kasabası ve bu kasabanın sınırları içerisinde olan Bakla Burnu, Maltepe Höyük, Kozluca/Kozulca Mevki, Karakova ile yarımadanın kıstağında bulunan Kazanağzı mevki buluntuları konusunda bilgi aktardı. Bu buluntular arasında bulunan Prehistorik Dönem taş baltalar, Arkaik-Hellenistik Dönem bronz fibula ve aplik parçası ile Bolayır’da tespit edilen mimari unsurlar hakkında bilgi veren Bektaş, Bakla Burnu buluntularını da konferans dinleyicileriyle paylaştı.
Gelibolu Yarımadası’nın (Thrakia Khersonesosu) kıstak bölümü olan Bolayır ve Kazanağzı mevkinde yürütülmüş olan çalışmaların tarihçesi ve yürütülen yüzey araştırmaları konusunda bilgi aktaran Bektaş, keramik buluntular üzerinden Kardia, Agora/Kherronesos ve Paktye ile başkent Lysimakheia’nın dönemlere göre yayılım alanı, gelişim süreci ve ekonomik yapısına değindi.
Konferans soru ve cevap kısmı ile sona erdi.
Ek Resimler
Bu içerik 08.11.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 20 kez okundu.